...Maškrť a chudni so syrovou kuchyňou...

18. února 2008 v 8:57 |  →mňam←
6/2008
Ak chcete zdravo chudnúť, je tu pre vás syrová diéta, ktorá je chutná aj zdravá. Dodá vám množstvo vitamínov, vlákniny a enzýmov potrebných na dobré trávenie. Neoberie vás o energiu, naopak. So syrovou diétou schudnete ľahko!
Na raňajky si dajte nízkotučný jogurt so sezónnym ovocím s trochou posekaných vlašských orechov a nesladený čaj. Na obed si vyberte jedlo podľa niektorého z našich receptov a na večeru si dajte už len ovocný alebo zeleninový šalát s krajcom celozrnného chleba.

Syrový koláč

Prísady: 4 vajcia, 500 g tvrdého syra typu eidam, 200 ml mlieka, 1 balenie lístkového cesta, 2 syry v črievku, 1 konzerva čiernych olív, 2 štipky oregana, 2 štipky sušeného cesnaku, parmezán.
Postup: Nastrúhame syr, vyvaľkáme cesto a povykrajujeme kolieska s priemerom 15 cm. V miske rozmiešame tavený syr, pridáme korenie, olivy nakrájané na kolieska, eidam, trochu mlieka a po lyžičkách poukladáme na cesto. Priklopíme a na vrchnú časť cesta narežeme krížik, aby mohla unikať para. Koláč vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút.

Ľahké paprikovo-syrové hrianky

Prísady na 4 porcie: 1 červená, žltá a zelená paprika, 1 cibuľa, 2 kuracie filety (300 g), 1 PL olivového oleja, soľ, korenie, 1 PL paradajkového pretlaku, 4 PL ajvaru (pikantný ostrý korenistý krém), 8 plátkov (po 30 g) bieleho chleba, 4 plátky (po 40 g) syra gouda (so zníženým obsahom tuku - 17 %).
Postup: Papriku očistíme, umyjeme a nakrájame na pásiky. Mäso umyjeme a trochu osušíme. Zahrejeme olej na panvici a mäso na ňom opekáme asi 6 až 10 minút. Vyberieme, osolíme a okoreníme. Pripravenú zeleninu 5 minút opečieme na výpeku. Ochutíme soľou a korením. Primiešame paradajkový pretlak a približne 2 PL ajvaru. Opražíme plátky chleba a natrieme zvyšným ajvarom. Mäso našikmo nakrájame a obložíme ním chlieb spolu s paprikou. Syr nakrájame na prúžky a rozdelíme na chlieb.
V rozohriatej rúre zapekáme asi 5 minút (elektrická: 200 °C, teplovzdušná: 175 °C). Podávame so šalátom.
Čas prípravy: 40 minút
Na porciu 1 630 kJ, 35 g tuku

Syrový šalát s orechovým nálevom

Prísady na 4 porcie: 50 g lieskových orieškov, pár stebiel pažítky, 4 PL jablkového octu, soľ, korenie, 1 PL medu, 4 PL oleja z lieskových orieškov, 2 cibule, 300 g šalátu, 1 zväzok reďkoviek, 100 g eidamu.
Postup: Rozsekáme oriešky, na panvici bez tuku ich 2 minúty pražíme, vyberieme. Umyjeme pažítku, vytrasieme vodu a narežeme. Na nálev zmiešame ocot, soľ, korenie a med a postupne vmiešavame olej. Cibuľu olúpeme, nakrájame na jemné kocky a spolu s orieškami a pažítkou //<![CDATA[ var fo = new SWFObject("http://img.zoznam.sk/adimages/2008/q1/kariera_300x300.swf", "Movie_17739_h", "300", "300", "6"); fo.addParam("quality", "autohigh"); fo.addParam("swliveconnect", "true"); fo.addParam("allowScriptAccess","always"); fo.addParam("menu", "false"); fo.addParam("wmode", "opaque"); fo.addParam("flashvars", "click=http%3A%2F%2Fadc.zoznam.sk%2Fadclick.cgi%3Fcid%3D17739%26mid%3D30996%26gid%3D675%26adz%3D155333354%26click_url_def%3D&clickthru=http%3A%2F%2Fadc.zoznam.sk%2Fadclick.cgi%3Fcid%3D17739%26mid%3D30996%26gid%3D675%26adz%3D155333354%26click_url_def%3D&clickTAG=http%3A%2F%2Fadc.zoznam.sk%2Fadclick.cgi%3Fcid%3D17739%26mid%3D30996%26gid%3D675%26adz%3D155333354%26click_url_def%3D&target=_top"); fo.write("div_93_Movie_17739_h"); //]]> //<![CDATA[ var imgcount30996=new Image(); imgcount30996.src='http://adc.zoznam.sk/adcount.fcgi?gid=675&cid=17739&mid=30996&id=120105&tid=19&adz=155333354&type=pix&cap=0|0|0'; //]]> primiešame do nálevu. Očistíme a umyjeme šalát, vysušíme a natrháme na kúsky. Aj reďkovky umyjeme a nakrájame na kolieska. Šalát a reďkovky naservírujeme na tanier a pokvapkáme nálevom. Syr nastrúhame na jemné prúžky a rovnomerne rozdelíme na prichystaný šalát. Podávame s chlebom.
Čas prípravy: 25 minút na osobu
Na porciu 1460 kJ, 29 g tuku

Vývar pomáha menej jesť

V chladnom období vývar zahrieva a tíši hlad. Pred každým obedom a večerou vypijeme šálku horúceho vývaru.

Rýchla príloha - kuskus

Kuskus je ideálny, keď máme naponáhlo. Na 1 porciu zmiešame 50 g kuskusu so 100 ml horúcej vody, necháme 5 minút odstáť a okoreníme.
BEATA SUCHÁ:
Foto: DUŠAN KŘÍSTEK
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 mončičák mončičák | Web | 9. června 2008 v 15:13 | Reagovat

pěknej webík...kukni na muj a plska písni komentíček

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.